Wersja archiwalna 2012-02-09 18:35:18

Znak postępowania: PM4.271-1/12

 

SPECYFIKACJA ISTOTNYCH WARUNKÓW ZAMÓWIENIA

(zwaną dalej „Specyfikacją”)

 

PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA:

„Dostawa artykułów spożywczych do Przedszkola Miejskiego Nr4 z Oddziałami Integracyjnymi w Pułtusku ”

 

 

I. Zamawiający

Przedszkole Miejskie Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi, zwane w dalszej części „Zamawiającym”

ul. Rafała Krajewskiego 3

06-100 Pułtusk

tel./fax (23) 692 20 45

NIP: 568-11-49-928

Regon: 130501276

http://www.pm4.pultusk.pl

Godziny urzędowania: 6:30 – 16:30

 

II. Tryb udzielenia zamówienia

 

Zamówienie publiczne udzielane jest zgodnie z ustawą z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych (tj. Dz. U. nr 113 z dnia 25 czerwca 2010 r. poz. 759, z późn. zm.), zwaną dalej „ustawą”, w trybie przetargu nieograniczonego, o wartości szacunkowej zamówienia nie przekraczającej równowartości kwoty 193.000 EURO. Podstawa prawna opracowania Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia:

 

1. Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity
      Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.).

2. Rozporządzenie prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów
     dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy oraz form, w jakich te
     dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817).

3. Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2009 r. w sprawie średniego
     kursu złotego w stosunku do euro stanowiącego podstawę przeliczania wartości zamówień
     publicznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 224, poz. 1796).

 

III. Opis przedmiotu zamówienia.

 

Kod ogólny  CPV 15.00.00.00-8

 

III. 1. Sukcesywna dostawa artykułów spożywczych do stołówki przedszkolnej w poniżej

wyszczególnionych częściach:

 

CZĘŚĆ I – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

artykuły suche i inne – 15000000-8

CZĘŚĆ II – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

Warzywa, owoce i mrożonki  15.00.00.00-8 

                                                      15.30.00.00-1

                                                      15.33.11.70-9

CZĘŚĆ III – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

drób – 15.00.00.00-8

            15.11.20.00-6

CZĘŚĆ IV – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

mięso i wędliny – 15.00.00.00-8

                              15.10.00.00-9

CZĘŚĆ V – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

nabiał – 15.00.00.00-8

               15.50.00.00-3

CZĘŚĆ VI – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

pieczywo i wyroby cukiernicze  - 15.00.00.00-8

                                                        15.81.00.00-9

CZĘŚĆ VII – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

jaja –   15.00.00.00-8

             03.14.25.00-3

CZĘŚĆ VIII – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

ziemniaki – 15.00.00.00-8

                     03.21.21.00-1

CZĘŚĆ IX – Dostawa artykułów spożywczych – grupa produktów:

ryby mrożone –  15.00.00.00-8

                             15.22.10.00-3

 

III.1.1) Szczegółowy wykaz asortymentu danej części wraz z ilością zamówienia w okresie
             trwania umowy zawiera formularz asortymentowo - cenowy stanowiący załącznik
             od nr 1 do nr 9. Ilości asortymentów podane w formularzu stanowią przewidywane
             zapotrzebowanie na okres obowiązywania umowy. Wielkość dostawy w trakcie

             umowy może wahać się w granicach +/- 20 %.                               

 

III.1.2) Nie wszystkie rodzaje produktów muszą być zakupione w pełnym zakresie
               ilościowym. Ilość zamawianych towarów może ulec obniżeniu np. w razie
               zmniejszenia się liczby osób korzystających z wyżywienia oraz w związku
               z ustaleniami w jadłospisach. Zamówienie artykułów w mniejszej ilości, niż podane
               w zestawieniu ilościowo-asortymentowym w formularzu cenowym nie może być
               powodem roszczeń Wykonawcy w stosunku do Zamawiającego. Dopuszcza się

               możliwość sprzedaży towarów nie objętych ofertą w ramach tych samych grup CPV      

               wg bieżących cen Wykonawcy.

 

III.1.3)  Towar musi być świeży, najwyższej jakości, przewożony zgodnie z wymaganiami
               HACCP, posiadać świadectwa jakości i termin przydatności do spożycia.

 

III.1.4) Dostarczane do Zamawiającego artykuły spożywcze muszą być transportowane
              zgodnie z przepisami sanitarno-epidemiologicznymi.

 

III.2. Rodzaj zamówienia: dostawy.

 

III.3. Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień uzupełniających.

 

III.4. Zamawiający nie dopuszcza złożenia oferty wariantowej.

 

III.5. Zamawiający nie przewiduje wyboru oferty najkorzystniejszej z użyciem aukcji
             elektronicznej.

III.6.  Zamawiający dopuszcza złożenie oferty częściowej. Liczba części: 9.

III.7. Nie przewiduje się złożenia ofert przez podwykonawców.

 

IV. Termin wykonania zamówienia:

 

       Zamówienie należy wykonać od dnia 01 marca 2012 r. do dnia 31 grudnia 2012 r.

 

IV.1.1) Dostawa artykułów żywnościowych do przedszkola odbywać się będzie każdorazowo
              na podstawie
zamówienia telefonicznego lub faxu złożonego przez  Zamawiającego,
              w którym określi on każdorazowo ilości asortymentu danej dostawy
              najpóźniej do godz. 14:00 przed dniem dostawy.

 

V. Warunki udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków

1. W niniejszym postępowaniu mogą wziąć udział Oferenci spełniający następujące warunki:

1.1. Nie podlegają wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ustawy.

1.2. Spełniają warunki określone w art. 22 ust 1 ustawy.

1.3. Spełniają wymagania określone przez Zamawiającego w załącznikach dla   poszczególnych pakietów dostaw w zakresie określonym dla Wykonawców.

1.4. Zaoferowane artykuły spożywcze muszą spełniać wymagania określone w SIWZ.

2. Zamawiający, na podstawie złożonych przez Oferenta dokumentów, dokona oceny spełniania warunków podmiotowych według formuły „spełnia – nie spełnia”.

Nie spełnienie chociażby jednego warunku skutkować będzie wykluczeniem Oferenta                     z postępowania. Ofertę Oferenta wykluczonego z postępowania uznaje się za odrzuconą.

 

VI. Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć Wykonawcy                  w celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu.

1. W celu potwierdzenia spełniania warunków Wykonawcy zobowiązani są do przedstawienia w ofercie następujących dokumentów i oświadczeń:

1.1.Wypełniony Formularz ofertowy właściwy dla danej części (zał. 10).

1.2. Oświadczenie o spełnieniu warunków określonych w art. 22 ust.1 ustawy (zał. 11).

2. Dokumenty stanowiące załączniki wymagane przez niniejszą SIWZ muszą zostać wypełnione przez oferenta bez wyjątku ściśle wg warunków i postanowień w nich zawartych – bez dokonywania żadnych zmian i uzupełnień.

3. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za otwarcie oferty w przypadku nieprawidłowego oznaczenia na kopercie. Oferty składane w postępowaniu są jawne od chwili ich otwarcia.  

 

VII. Informacja o sposobie porozumiewania się Zamawiającego z Wykonawcami oraz przekazywanie oświadczeń lub dokumentów, a także wskazanie osób uprawnionych do porozumienia się z Wykonawcami

1) Osobą uprawnioną do kontaktów z Wykonawcami jest:

Lidia Sadowska – dyrektor przedszkola – tel. (23) 692 20 45

Bożena Mieszkowska – intendent – tel. (23) 692 20 45

2) Wszystkie oświadczenia, wnioski, zawiadomienia oraz informacje Zamawiający                    i Wykonawcy przekazują pisemnie lub faxem. Każda ze stron na żądanie drugiej niezwłocznie potwierdza fakt otrzymania faxu.

3) Wykonawca może zwracać się do Zamawiającego o wyjaśnienia dotyczące wszelkich wątpliwości związanych ze SIWZ, sposobem przygotowania i złożenia oferty, kierując swoje zapytania w formie jak powyżej.

4) Zamawiający niezwłocznie udzieli odpowiedzi na wszelkie zapytania związane                           z prowadzonym postępowaniem pod warunkiem, że zapytanie zostanie złożone w siedzibie Zamawiającego nie później niż na 3 dni przed terminem składania ofert.

5) W toku oceny ofert Zamawiający może żądać od wykonawcy pisemnych wyjaśnień dotyczących treści złożonej oferty.

6) W szczególnie uzasadnionych przypadkach, przed upływem terminu składania ofert, Zamawiający może zmodyfikować treść dokumentów składających się na SIWZ.

7) O dokonanej modyfikacji Zamawiający poinformuje niezwłocznie Wykonawców, których zaprosił do składania ofert.

9) W przypadku, gdy zmiana powodować będzie konieczność zmian w przygotowaniu oferty, Zamawiający przedłuży termin składania ofert z uwzględnieniem czasu niezbędnego do wprowadzenia tych zmian.

10) Zamawiający nie przewiduje wyboru oferty najkorzystniejszej z użyciem aukcji elektronicznej.

 

VIII.  Termin związania ofertą.

Oferenci zostają związani ofertą przez okres 30 dni od upływu terminu składania ofert.

 

IX. Opis sposobu przygotowania oferty

1. Dokumenty wchodzące w skład OFERTY:

1) Wypełniony i podpisany Formularz oferty sporządzony według załącznika nr 10,

2) Grupy i ilości artykułów spożywczych objętych zamówieniem publicznym (zał.1-9)

3) Oświadczenia i dokumenty wykazane w punkcie VI.

 

2. Sposób przygotowania ofert

1) Oferta winna być sporządzona w języku polskim z zachowaniem formy pisemnej pod rygorem nieważności.

2) Dokumenty muszą być złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność                 z oryginałem przez Wykonawcę lub osobę uprawnioną, opatrzone czytelnym podpisem lub podpisem nieczytelnym opatrzonym imienną pieczęcią.

3) Wszystkie strony oferty i załączników winny być parafowane przez osobę podpisującą ofertę oraz spięte w sposób uniemożliwiający ich przypadkową dekompletację.

4) Wszystkie poprawki lub zmiany w treści oferty zaleca się poprawiać poprzez skreślenie,              z utrzymaniem czytelności skreślonych wyrażeń lub liczb. Wszelkie poprawki lub zmiany muszą być parafowane własnoręcznie przez osobę podpisującą ofertę.

5) Na żądanie Wykonawca otrzyma pisemne potwierdzenie złożenia oferty wraz z numerem, jakim oznakowana została oferta.

6) Treść oferty musi odpowiadać treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia.

7) Wszelkie koszty związane z przygotowaniem oferty ponosi Wykonawca.

8) Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu.

9) Dokumenty przetargowe, które zostały otwarte w dniu otwarcia ofert zatrzymuje Zamawiający.

 

3. Sposób złożenia oferty

1) Oferta powinna być umieszczona w zamkniętej kopercie.

Koperta  powinna być zaadresowana na adres Zamawiającego:

Przedszkole Miejskie Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi

ul. Rafała Krajewskiego 3

06-100 Pułtusk

i posiadać oznaczenie:

„Dostawa artykułów spożywczych własnym transportem do Przedszkola Miejskiego                 Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi w Pułtusku. Nie otwierać przed dniem 23 luty r. do godz. 10:00”.

 

4. Miejsce oraz terminy składania i otwarcia ofert

 

4.1) Oferty należy składać w:

 Przedszkolu Miejskim Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi

ul. Rafała Krajewskiego 3

06-100 Pułtusk

        Gabinet Wicedyrektora i intendenta

        do dnia 23 lutego 2012 r. do godz. 10:00

Oferty złożone po terminie będą zwrócone Wykonawcom bez otwierania.

 

4.2) Miejsce otwarcia ofert:

Przedszkole Miejskie Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi

ul. Rafała Krajewskiego 3

06-100 Pułtusk

        Gabinet Dyrektora

       dnia 23 luty 2012 r. o godz. 10:15

4.3) Sesja otwarcia ofert:

       Otwarcie ofert jest jawne.

       Otwarcia ofert dokona Komisja Przetargowa.

 

X. Opis sposobu obliczania ceny.

1. Cena oferty powinna uwzględniać cenę netto dla każdej części zamówienia
z wyodrębnieniem podatku VAT, cenę brutto, zgodnie z załącznikiem
10.

2. Cena oferty musi być podana w PLN z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, cyfrowo i słownie, z wyodrębnieniem należnego podatku VAT – jeżeli występuje.

3. Cena podana w ofercie powinna obejmować wszystkie koszty i składniki związane                       z wykonaniem zamówienia.

4. Cena może być tylko jedna.

5. Cena ofertowa jest ceną kosztorysową. W uzasadnionych przypadkach wzrostu cen produktów żywnościowych z przyczyn niezależnych od Wykonawcy strony dopuszczają możliwość zmiany cen jednostkowych określonych w załączniku do umowy, a w ślad za tym zmianę wysokości wynagrodzenia należnego Wykonawcy, nie więcej jednak niż o 15%,                    a w przypadku produktów sezonowych (warzywa, owoce) nie więcej niż o 20%, w całym okresie realizacji umowy i nie częściej niż raz na miesiąc. Przez okres pierwszych dwóch miesięcy realizacji umowy ceny jednostkowe oraz wysokość wynagrodzenia kosztorysowego nie mogą ulec zmianie. Zmiana w okresie, o którym mowa w zdaniu poprzedzającym będzie dopuszczalna w przypadku zmiany obowiązujących w dniu podpisania umowy stawek podatku od towarów i usług. Wszelkie zmiany nastąpią w formie aneksu do umowy.

6. Wszelkie rozliczenia pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą będą prowadzone w złotych polskich.

 

XI. Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty, wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów oraz sposobu oceny ofert.

1. Kryterium oceny ofert: cena - 100 %.

2. Ocenie w oparciu o ww. kryterium oceny ofert poddawane są wyłącznie oferty niepodlegające odrzuceniu.

3. Oferty będą rozpatrywane na każdą część oddzielnie.

4. Zamawiający przyzna maksymalną ilość punktów (100 pkt) w kryterium - CENA tej części oferty, która zaoferuje najniższą cenę. Oferta najtańsza spośród ofert nieodrzuconych lub   najtańsza jej część otrzyma 100 punktów.

5. Punkty w pozostałych ofertach zostaną wyliczone wg wzoru:

                                                     

                           Ilość punktów części badanej =    cena najniższa x 100 %

                                                           cena badana

                             

6. Realizacja zamówienia zostanie powierzona Wykonawcy lub Wykonawcom, którzy uzyskają najwyższą liczbę punktów w poszczególnych częściach zamówienia.

7. W przypadku równej liczby punktów uzyskanych przez oferentów, Zamawiający wzywa oferentów do złożenia w terminie określonym przez Zamawiającego, ofert dodatkowych. Oferenci składając oferty dodatkowe, nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane               w złożonych ofertach.

 

 

XII. Ogłoszenie wyników postępowania o udzielenie zamówienia publicznego

 

1.Wyniki postępowania zostaną ogłoszone w siedzibie Zamawiającego oraz na stronie internetowej przedszkola: www.pm4.pultusk.pl i w Biuletynie Informacji Publicznej: www.pm4-pultusk.bip.org.pl

2. Wykonawcy uczestniczący w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego zostaną powiadomieni w formie pisemnej.

 

XIII. Warunki umowy

1. Oferent lub oferenci, którym udzielone zostanie zamówienie publiczne zobowiązany jest
do podpisania umowy w ciągu 7 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze oferty.
O miejscu i terminie podpisania umowy Zamawiający powiadomi Wykonawcę odrębnym pismem.

2. Umowa zawarta zostanie z uwzględnieniem postanowień wynikających z treści niniejszej Specyfikacji oraz danych zawartych w ofercie.

 

XIV. Środki ochrony prawnej:

Wykonawcom a także innym osobom, jeżeli ich interes prawny w uzyskaniu zamówienia doznał lub może doznać uszczerbku w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy, przysługują środki ochrony prawnej określone w Dziale VI ustawy.

 

XV. Załączniki do specyfikacji.

1. Formularz ofertowy - zał. 10

2. Oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu - zał. 11

3. Grupy i ilości artykułów spożywczych objętych zamówieniem publicznym - zał. 1-9

4. Wzór umowy - zał. 12.


                                                                  Zatwierdził/a, dn. 09.02.2012 r. Lidia Sadowska



zalacznik_nr_1_-_art_spoz.doc

zalacznik_nr_2_-_warzywa_i_owoce.doc

zalacznik_nr_3_-_drob.doc

zalacznik_nr_4_-_mieso_i_wedliny.doc

zalacznik_nr_5_-_nabial.doc

zalacznik_nr_6_-_pieczywo-1.doc

zalacznik_nr_7_-_jaja.doc

zalacznik_nr_8_-_ziemniaki.doc

zalacznik_nr_9_-_ryby_mrozone.doc

zalacznik_nr_10_do_siwz_formularz_ofertowy.doc

zalacznik_nr_11_-_oswiadczenie_do_siwz.doc

zalacznik_nr_12_-_umowa_wzor.doc


Informacje o dokumencie:

[Liczba odsłon: 48276]

przewiń do góry